מנחה: גב' נטע עופר
AEDP (טיפול חווייתי דינמי מואץ) היא גישה חדשה ואינטגרטיבית שפותחה על ידי הפסיכולוגית האמריקאית ד"ר דיאנה פושה. השיטה המתפתחת במהירות בשנים האחרונות היא שיטה חדשנית לטיפול בפגיעות וטראומות שנובעות ממערכות יחסים משמעותיות (attachment trauma). השיטה מתבססת על מחקר חדש בתחום הנוירופסיכולוגיה (נוירופסיכולוגיה של רגשות ונוירופסיכולוגיה של תהליכי שינוי מבניים – neuroplasticity).
הגישה מתקנת את ההטיה הקיימת בתחום הטיפול המדגישה פתולוגיה ופתולוגיזציה ובמקום זאת עובדת עם ההנחה שבבסיס המוח והנפש ישנם כוחות ריפוי ובריאות עמוקים וחזקים" כאלה אשר מכניסים לפעולה תהליכי ריפוי טבעיים. היחסים בין המטפל למטופל יוצרים אפשרות לגעת ברמה רגשית וחווייתית עמוקה בכאבים, בחוויות של בדידות וברגשות עמוקים שלא ננגעו ולא עובדו במערכות יחסים קודמות ובכך לשחרר את המטופל מתחושת הלבד המשתקת ומהפחד לחוות ולהתמודד עם רגשות עמוקים. בתוך העבודה הטיפולית המאוד צמודה שמתבצעת תוך תשומת לב מדוקדקת לכל רגע וחוויה, ניתן לייצר חוויה שבה המטופל באמצעות הקשר עובר מתחושה של בידוד וייאוש לתחושות של סקרנות ושותפות ובכך פונה לתהליך מהיר ואקטיבי של ריפוי. ההנחה היא שפתולוגיה מקורה בחוויות של בדידות בתוך רגשות מציפים ושעיבוד איטי ומשותף מתוך עמדה מעורבת, חמה ותומכת של המטפל תאפשר חילוץ ממנגנונים פתולוגיים אלו.
הטיפול מדגיש מאוד את העבודה על יצירה משותפת של ביטחון בחדר בתהליך מדוייק ומשמעותי שמתרחש בתוך מערכת היחסים אותה מוביל המטפל באופן אקטיבי. במהלך העבודה יש תשומת לב רבה ליצירת חוויה רגשית אמיתית בחדר ועבודה בתוך החווייה המתהווה. לצורך העיבוד של הרגשות הקשים והחוויות המציפות והטראומטיות נעשה שימוש במגוון שיטות עבודה מבוססות חוויה. שימוש זה נעשה בהתאם לאופי ולסגנון של המטפל והמטופל כמו גם אופי מערכת היחסים והשלב בו היא נמצאת. אחת משיטות העבודה החדשניות של השיטה היא עיבוד מחודש של חוויית הקשר באופן אקספיליציטי וחווייתי (metaprocessing) במסגרתו נעשית הסתכלות רפלקטיבית על התחושה של המטפל והמטופל בתוך הקשר.
המטפלים העובדים בשיטה צריכים לעתים קרובות עוברים תהליכי שינוי משמעותיים בכדי להגביר את היכולת שלהם לשהות בקשר קרוב מאוד תוך עבודה חוויתית על רגשות מכאיבים ומעוררי חרדה שעד היום נמנעו לבוא איתם במגע. תהליך זה קורה באופן מאוד הדרגתי תוך שהוא מתבסס על הבטחון הנרכש בתוך מערכת היחסים של המטפל עם המדריך/ה והמורה ותוך הישענות על הבטחון הנבנה בתוך קבוצת ההכשרה.
הקורס הבסיסי המוצע ב AEDP יתחיל ביצירת ההמשגות התיאורטיות היושבות בבסיס התורה הטיפולית ויעבור לעבודה מאוד ממוקדת על אופן העבודה המיוחד בחדר בשיטה זו. הלמידה תשלב הרצאות תרגילים וקטעי וידאו מטיפולים אמיתיים.
לאחר החלק התיאורטי נתמקד בעבודה על הנושאים הבאים:
1. כיצד לזהות רגעים בחדר הקשורים לחוויות התקשרות, וכיצד למקד באופן מתאים, תוך בניית בטחון, את המטופל והמטפל בחדר על החוויה הרגשית עצמה.
2. כיצד להגביר את היכולת של המטופל "לקחת פנימה" את החוויה המיטיבה עם המטפל ברגעים כאלה.
3. כיצד לעשות עבודה חווייתית משמעותית על חוויות התקשרות.
4. כיצד להגביר את היכולת לעשות וויסות הדדי של רגשות וחוויות קשות שעולות בחדר באמצעות במערכת היחסים בין המטפל למטופל.
5. איך לעשות שימוש בחוויות השינוי והגברת הביטחון בכדי לייצר עוד תהליכי שינוי עמוקים ולבסס את השינויים שכבר נוצרו.
ההוראה והלמידה בשיטה זו נשענת בצורה משמעותית על צפייה בוידאו והמשתתפים יוזמנו לקחת חלק באופן למידה זה.
לצפייה בהרצאה מצולמת קצרה של דיאנה פושה מפתחת הגישה לחצ/ו על התמונה:
אודות המרצה
גב' נטע עופר
נטע עופר היא פסיכולוגית חינוכית מומחית. היא עובדת שנים רבות בעבודה אינטגרטיבית הנשענת על שיטות טיפול מגוונות. עבודה התייחסותית, אסטרטגית ועבודה בתחום הטראומה. נטע מדריכה ומנחה צוותים הן בשירות הפרטי והן בשירות הציבורי סביב נושאים מגוונים ומתמחה בין השאר בטיפול בהורות סביב ילדים עם בעיות התנהגות קשות, בהתערבויות דינמיות מעמיקות עם הורים במשברים שונים ובטיפול בילדים מהגיל הרך ועד בכלל תוך עבודה משותפת עם ההורים. בשנים האחרונות עוברת נטע הכשרה מסודרת בAEDP על ידי דיאנה פושה והיא מדריכה קבוצות בישראל בשיטה זו. נטע היא הנציגה של ישראל בועדה הבינלאומית של AEDP. לאורך השנים נטע עבדה כתבה ופרסמה עם פרופ' אסתר כהן מאמרים וחומרים בתחום הטיפול בהורות. בשנה הקרובה נטע תרכז צוות של פסיכולוגיים מגופים שונים ומאסכולות שונות שיעסקו בכתיבה והמשגה של רעיונות מתוך תיאוריית ההתקשרות ותיאוריות נוספות לידי שפה טיפולית חדשנית וקוהרנטית.
תהליך ההרשמה
תנאי הקבלה
הקורס מיועד לעוסקים בפסיכותרפיה: פסיכולוגים קליניים, שיקומיים, רפואיים, חינוכיים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים מומחים ומטפלים בהבעה וביצירה בעלי תואר שני. על המשתתפים להיות בעלי מגע עכשווי עם מטופלים איתם ניתן ליישם את שיטת הטיפול.
מבנה הקורס
הקורס ייערך במתכונת סמסטריאלית של 15 מפגשים לאורך סמסטר א' השנה האקדמית. משך כל מפגש שלוש שעות אקדמיות + הפסקה (סה"כ 45 שעות אקדמיות).
המפגשים יתקיימו בימי ב' בין השעות 17:00 – 19:30.
מועדי המפגשים:
20.10.14 (מפגש ראשון), 27.10.14, 3.11.14, 10.11.14, 17.11.14, 24.11.14, 1.12.14, 8.12.14, 15.12.14
דילוג (חנוכה) 29.12.14, 5.1.15, 12.1.15, 19.1.15, 26.1.15, 2.2.15 (מפגש אחרון)
המפגשים יתקיימו בבית הספר החדש לפסיכותרפיה, מרכז מפ"ט עמל, רחוב קהילת קייב 17, צפון ת"א (בסמוך לתיכון ליידי דייויס).
שכר הלימוד
שכר הלימוד לקורס הינו 4200 ₪. יש אפשרות לפריסה לתשלומים (התשלום בצ'קים או במזומן). דמי ההרשמה על סך 500 ₪ כלולים בתשלום זה. הרשמה מוקדמת: הנחה בגובה 500 ש"ח מדמי הלימוד תינתן לנרשמים עד לתאריך 1.8.14. ניתן לבטל את ההרשמה עד לתאריך 1.9.14 אז יוחזרו הצ'קים לנרשם מלבד דמי ההרשמה בסך 500 ש"ח. ביטול הרשמה לאחר מכן לא יאפשר החזרת התשלום.
* במידה ותיפתח קבוצת הדרכה שתלווה את הקורס בהדרכה קבוצתית, התשלום עבור ההשתתפות בה ייעשה בנפרד וישירות למדריכה.
צעד אחר צעד
יש לשלוח קורות חיים מפורטים (רזומה) אל תיבת המייל שלנו: PsychotherapyNewSchool@gmail.com
לאחר קורות החיים יוזמנו חלק מהמועמדים לראיון אישי עם המרצה. בתוך מספר ימים תימסר תשובה למרואיין/ת ובמידה והתשובה חיובית יתבקשו לשלם 500 ₪ דמי הרשמה (אשר כלולים בעלות שכר הלימוד).
לבירורים ושאלות ניתן לפנות אל מזכירות בית הספר בטלפון 0523-281-781 (איתי)